Przepis udostępniony dzięki uprzejmości jednej z naszych czytelniczek:
Składniki: 2—3 suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka tłuszczu, 1,5 łyżki mąki, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz
Namoczone, np. przez noc, grzyby ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem cebuli i wywar odcedzić. Można cebulę i część grzybków zmiksować i dodać do sosu, ale niekoniecznie. Tłuszcz (olej, masło, margaryna) stopić, wymieszać z mąką, leciutko podrumienić i wymieszać z wywarem do pożądanej gęstości. Raz zagotować, a potem dodać śmietanę. Do smaku osolić, dodać pieprzu i ewentualnie posiekanej natki pietruszki.
Uwaga! Jest to świetny sos do kasz, kotletów z jarzyn, makaronów itp. Jeśli robimy go tylko na samym wywarze, to ugotowane kapelusze grzybów można podać na przystawkę. Obsusza się je, obsypuje mąką, obsmaża z obu stron na patelni i już na talerzach soli.