Sos chrzanowy

0
1663

Sos chrzanowy
Z łyżki tłuszczu i łyżki mąki przyrządzić białą zasmażkę; wrzucić do niej 2 łyżki tartego chrzanu i rozprowadzić rosołem (np. z kostki „rosołu z drobiu”), dolać pół szklanki śmietany, soli i cukru do smaku, wcisnąć sok z pól cytryny i podawać. Jeśli chcemy mieć sos bardziej pożywny i jeszcze wykwintniejszy, to możemy go rozbić z 2 żółtkami, tuż przed podaniem.

Sos chrzanowy zimny I
3 łyżki chrzanu utartego na drobnych oczkach tarki wymieszać z 1/4 i śmietany, dodać soku z pół cytryny, a do smaku soli i cukru. Sos ten podaje się zwykle do cielęciny na zimno.

Sos chrzanowy zimny II
Niestety, chrzan tarty mechanicznie i sprzedawany w słoikach trzeba dobrze odcisnąć (strata witaminy C, bo przecież rozpuszcza się w wodzie), wymieszać z 1—2 ugotowanymi na twardo i przetartymi przez sito jajkami i dodać do smaku: soli, cukru (nie żałować!) i śmietany. Panowie tak przyprawiony chrzan jedzą łyżkami. Można naturalnie chrzan z dodatkami włożyć do miksera, a pyszny sos chrzanowy będzie gotów w 30 sekund.

Chrzan z octem
Jeśli chcemy dłużej chrzan przechować, nie ma rady, musimy go przygotować z octem i to 6-procentowym. Chrzan ucieramy, solimy i cukrzymy do smaku oraz mieszamy z taką ilością octu, aby powstała gęsta masa. Wkładamy do słoja, owijamy celofanem lub pergaminem albo przechowujemy w słoiku Twist-Off.

Chrzan łagodny
Dla pań przyrządza się nieraz chrzan łagodny. Wprawdzie traci on część witaminy C, ale dzięki temu, że można go jeść łyżkami — ilość zastępuje jakość.
Filiżankę utartego chrzanu przelewamy na sicie wrzącą wodą, aby usunąć część olejku gorczycznego. Do dobrze odciśniętego z wody chrzanu dodajemy 2 łyżki słodkiej śmietanki, 2 żółtka na twardo, cukru, soli do smaku i razem ucieramy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko 2 białka i razem mieszamy. Jeśli chrzan byłby zbyt ostry, dodajemy jeszcze cukru i śmietanki.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSer smażony
Następny artykułMięso mielone

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here