Zioła i przyprawy – świeże, mrożone lub suszone – dodają aromatu codziennym potrawom. Suszone zioła i przyprawy kupuj w niewielkich ilościach i zużywaj jak najprędzej, ponieważ szybko tracą aromat. Przechowuj je w szczelnych pojemnikach, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w kuchennej szafce lub szufladzie. Przekładając zioła i przyprawy do pojemniczków, zanotuj, kiedy je kupiłaś, ponieważ najlepsze są przed upływem sześciu miesięcy. Kupuj przyprawy w całości i samodzielnie miel je w młynku do kawy lub ucieraj w moździerzu – zapach mielonych przypraw ulatnia się szybciej niż przypraw przechowywanych w całości.
Aby wzmóc aromat przypraw, praż je w całości na suchej patelni przez minutę lub dwie. Bezzwłocznie zmiel lub użyj w całości.
Podstawowy zestaw przydatnych ziół:
- natka pietruszki,
- tymianek,
- liście kolendry,
- bazylia,
- liść laurowy,
- szałwia.
Podstawowy zestaw przydatnych przypraw:
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- czarny pieprz ziarnisty,
- nasiona kminu rzymskiego,
- nasiona kolendry,
- laski wanilii,
- kardamon,
- suszone papryczki chilli.
Ziołowe porady
- Zielone części dymki, drobno posiekane, mogą zastąpić szczypiorek,
- Zanim dodasz liście mięty do duszonej jagnięciny, zgnieć je, by uwolniły maksimum aromatu.
- Zioła o delikatnych liściach, jak np. bazylia, należy rwać na kawałeczki, a nie kroić. Dodawaj je do potraw pod koniec gotowania.