Sushi to popularne danie kuchni japońskiej składające się z surowej ryby i ryżu, z sosem sojowym i wasabi. W jego składzie znajdziemy różnego typu skorupiaki, takiej jak na przykład kraby i homary, oraz surowe ryby różnych odmian. Warzywa (np. paski pokrojonego ogórka) dodaje się do ryb i ryżu, a następnie zawija w suszone wodorosty. Danie to świetnie się prezentuje i jest idealne dla prawdziwych koneserów smaku. Jedzenie sushi nie grozi zatruciem, niebezpieczeństwo zatrucia jest minimalizowane przez zastosowanie nowoczesnych technologii. Ryby są przechowywane w bardzo niskiej temperaturze przez co najmniej dwadzieścia cztery godziny, co eliminuje obecność bakterii lub pasożytów w rybach. Prawdopodobnie największym zagrożeniem w sushi, jest to, że ryba zawiera niewielkie ilości rtęci, jednak należy tutaj wyraźnie podkreślić, że zawartość ryby w daniu jest naprawdę niewielka. Dzisiejsze restauracje serwujące sushi korzystają wyłącznie z najświeższych ryb. Istnieje wiele rodzajów tej potrawy.