Do najczęściej stosowanych w domu potraw z jaj smażonych należą: jaja sadzone, jajecznica i jej odmiany oraz omlety. Potrawy te przygotowuje się bezpośrednio przed ich podaniem do spożycia. Jako dodatki do nich stosuje się warzywa gotowane lub surówki, obok ziemniaków, kasz, klusek oraz pieczywa,
Jaja smażone
Najprostszą formą jaj smażonych są jaja sadzone. Smaży się je na patelni lub w dołkownicy — na słoninie, smalcu, maśle lub margarynie. Na lekko rozgrzany tłuszcz (słoninę uprzednio stopić i lekko zrumienić) wbija się jaja bezpośrednio na patelnię lub najpierw na spodek i ostrożnie wlewa na tłuszcz. Smaży się na niezbyt mocnym ogniu do chwili, aż białko zostanie ścięte. Usmażone jaja soli się, przekłada na talerze lub półmisek, posypuje zieloną, siekaną pietruszką, szczypiorkiem lub inną zieleniną. Pojedynczą porcję można podać na małej patelence ustawionej na talerzu.
Jaja sadzone podaje się z ziemniakami, kaszami, makaronem lub pieczywem z dodatkiem warzyw, albo na grzankach z bułki.
Jajecznice
Jajecznicę przyrządza się z całych jaj dokładnie wymieszały ch na jednolitą masę z doiatkiem małej ilości wody (łyżeczka wody na jedno jajo) lub mleka. Lekko posoloną masę wlewa się na rozgrzany na patelni tłuszcz i mieszając smaży na niezbyt mocnym ogniu do lekkiego ścięcia. Usmażoną jajecznicę należy natychmiast podawać do spożycia w naczyniu, w którym się smażyła – – ustawionym na talerzu – albo przełożoną na ogrzaną salaterkę lub talerze. Jajecznicę posypuje się drobno posiekaną zieleniną i podaje do ziemniaków, kasz i klusek z dodatkiem.