Pomocy! Jak sobie radzić z kulinarnymi wpadkami Każdej z nas może się przytrafić kulinarna wpadka. Oto sposoby na zaradzenie katastrofie.
- Jeśli w białym sosie zrobią się grudki, miksuj w blenderze, dopóki grudki całkowicie nie znikną. Możesz również przetrzeć sos przez sito lub użyć ręcznego blendera.
- Aby usunąć nadmiar tłuszczu z gulaszu lub curry, połóż na powierzchni potrawy złożony papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie tłuszcz. W razie konieczności powtórz tę czynność.
- Nie wyrzucaj biszkoptu, który się zapadł. Szklanką wytnij zapadnięty środek ciasta, włóż do woreczka i zamroź. Jeśli będziesz potrzebowała przyrządzić naprędce deser, rozmroź biszkopt, nasącz go syropem z puszki z owocami, a owoce włóż do wydrążonego środka. Tuż przed podaniem posyp niewielką ilością cukru pudru.
- Jeśli gulasz przywrze do spodu garnka, przełóż potrawę do innego rondla, nie naruszając spodu. Przypalone jedzenie pozostanie w garnku, który natychmiast należy namoczyć.
- Do przesolonej zupy lub zbyt słonego gulaszu dodaj surowy ziemniak i gotuj przez dziesięć minut. Wyrzuć ziemniak (teraz już słony). Są też inne sposoby: możesz dodać do potrawy puszkę pomidorów lub wmieszać do niej tuż przed podaniem jogurt albo śmietanę.
- Jeśli nieco przesadziłaś z chilli, przyprawiając curry lub chilli con carne wciśnij do garnka sok z połowy cytryny oraz wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i gotuj przez kilka minut. Przed podaniem usuń cytrynę.
- Gdyby domowy majonez się rozwarstwił, wbij do miseczki żółtko jajka i dobrze je utrzyj. Stopniowo dodawaj majonez do żółtka i ubijaj, dopóki masa nie zgęstnieje.
- Jeśli ciasto na biszkopt się zwarzy, szybko dodaj łyżkę mąki i dobrze ubij masę.