Podstawy przygotowania potraw

0
1075

Kuchnia jest dla domu tym, czym maszynownia dla statku – to jednak nie powód, by się godzić na rolę galernika. Najważniejsze jest ułatwienie ci życia, które jest zbyt krótkie, by samej robić domowy makaron! Zdroworozsądkowe podejście do kuchni odkryje przed tobą metody na zaoszczędzenie czasu, pieniędzy i sił.
Gotowanie jest dla większości osób jednym z cięższych obowiązków, należy więc wybierać dania szybkie i proste do przyrządzenia. Wystarczy dobrze rozplanować czas, by w ciągu najwyżej pół godziny przygotować smaczny posiłek codzienny, pozostawiając swoje kulinarne arcydzieła na specjalne okazje i weekendy. Jak najpełniej wykorzystuj oszczędzające pracę urządzenia i drobne sprzęty kuchenne, takie jak opiekacz do kanapek, które wraz z sałatką mogą stanowić szybki lunch lub kolację, lub blender, w którym przygotujesz na śniadanie pokrzepiający koktajl z owoców.

Owoce i warzywa należy spożywać jak najświeższe, by w pełni wykorzystać zawarte w nich witaminy i składniki mineralne. Te cenne składniki ulatniają się podczas krojenia,  więc przygotowuj warzywa i owoce w ostatniej chwili.

Większość warzyw należy przechowywać w ciemnym przewiewnym pomieszczeniu.  Różne rodzaje sałaty, grzyby i inne szybko psujące się warzywa można przechowywać w dolnej szufladzie lodówki.

 

Owoce należy kupować często i szybko spożywać. Jeśli chcesz przetrzymać cytrusy lub twarde owoce dłużej niż kilka dni, zawiń je osobno w gazetę i włóż do kartonowego pudełka, trzymanego w suchej, chłodnej spiżarni.

 

Banany wydzielają gaz przyspieszający dojrzewanie innych owoców, przez co mogą stać się przejrzałe, zanim zdążysz je wykorzystać. Dlatego banany trzymaj oddzielnie.

 

Mycie owoców i warzyw
Owoce i warzywa mogą się wydawać czyste, gdy leżą na sklepowych półkach, ale bakterii i substancji chemicznych nie widać gołym okiem. Zanim produkty trafią do twojego koszyka, przejdą przez wiele rąk, a na ich skórce mogą się znajdować pozostałości pestycydów. Zatem niezwykle ważne jest, by myć je przed spożyciem.

  • Owoce i warzywa myj pod zimną bieżącą wodą, delikatnie je pocierając.
  • Myj wszystkie pakowane warzywa, nawet jeśli na opakowaniu jest informacja, że były myte.
  • Skórka niektórych owoców, na przykład cytryn i pomarańczy, prawdopodobnie została nawoskowana, by przedłużyć ich świeżość. Jeśli wiec chcesz użyć skórki cytrusów, otartej lub w kawałkach, najpierw starannie je umyj lub kup owoce z uprawy ekologicznej.
  • Myj owoce i warzywa przed przygotowaniem, nawet jeśli nie zamierzasz zjeść skórki. Bakterie znajdujące się na skórce można przenieść nożem na owoc lub warzywo podczas krojenia.
  • Odrzuć zewnętrzne liście sałaty i kapusty, a pozostałe liście starannie wypłucz.

 

Produkty przydatne w domowej spiżarni
Jedzenie łatwe do przygotowania nie musi być bezwartościowe. Kiedy masz mało czasu, nie chwytaj za telefon i nie zamawiaj pizzy ani nie wyskakuj do najbliższego baru po jedzenie na wynos. Zamiast tego zrób nalot na spiżarnię i przygotuj naprędce domowy posiłek.

 

Puszki z:

  • pomidorami,
  • fasolą w sosie pomidorowym,
  • pieczarkami,
  • kukurydzą,
  • bulionem,
  • tuńczykiem,
  • łososiem,
  • plastrami ananasa,
  • brzoskwiniami,
  • mandarynkami,
  • kremem do deserów,
  • puddingiem ryżowym.

 

Słoiki z:

  • dżemem,
  • marynowanymi cebulkami,
  • suszonymi pomidorami,
  • oliwkami,
  • gotowymi sosami do makaronu.

Produkty suche:

  • makaron,
  • ryż basmati,
  • gotowe mieszanki do wypieku chleba,
  • gotowy farsz do pieczeni, w proszku,
  • rodzynki sułtańskie,
  • r

  • tabliczka dobrej jakości czekolady,
  • wybór różnych ciast w proszku.

 

A poza tym:

  • oliwa z oliwek,
  • jajka,
  • mleko,
  • chleb.

 

Delektuj się smakiem
Jest wiele sposobów na poprawienie smaku potraw. Wypróbuj kilka z nich.

  • Robiąc jajecznice, na każde dwa jajka dodaj łyżeczkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.
  • Smak szpinaku poprawi odrobina świeżo otartej gałki muszkatołowej dodana tuż przed podaniem.
  • Aby nadać sałatce delikatną nutę aromatu czosnku, lekko zgnieć jeden ząbek i potrzyj nim wnętrze miski, zanim włożysz do niej sałatę.
  • Przed upieczeniem kurczaka włóż pod skórkę plasterki pomarańczy lub cytryny, a pieczyste nabierze wspaniałego cytrusowego aromatu.
  • Do chilli con carne dodaj kilka kostek dobrej jakości ciemnej czekolady, która wzbogaci smak potrawy.
  • Smak gotowego nadzienia do mięs poprawi garść rodzynek sułtańskich i posiekanych orzechów, lub parę łyżek utartego parmezanu.
  • Smak i kolor zup polepszy łyżka soku z suszonych śliwek.
  • Marchewki będą słodsze, jeśli do wody, w której je gotujesz, dodasz pół szklanki soku z pomarańczy.
  • Smak oraz konsystencja warzyw zyskają dzięki posypaniu ich łyżką uprażonych na suchej patelni nasion. Wypróbuj nasiona dyni, słonecznika lub ziarna sezamu.
  • Brokuły przed podaniem posyp lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi.
  • Smażąc łososia lub filety z kurczaka, dodaj do oliwy kilka plasterków świeżego imbiru. Smaż imbir przez dwie minuty, po czym wyjmij go i dopiero wtedy połóż na patelni rybę lub kurczaka.
  • Przygotowując pieczeń jagnięcą, zrób małe nacięcia w skórze. Wepchnij w nie cienkie plasterki czosnku i gałązki rozmarynu, a mięso będzie bardziej aromatyczne.
  • Podsmaż na patelni drobno pokrojony seler naciowy i posiekane orzechy włoskie, i posyp nimi duszoną wołowinę.
  • Do duszonych jabłek dodaj trochę skórki otartej z pomarańczy lub cytryny.
  • Robiąc szarlotkę z kruszonką, dodaj do kruszonki kilka kropli esencji migdałowej i trochę migdałów w płatkach. Aromat migdałów doskonale uzupełnia smak jabłek.
  • Pieczone ziemniaki przypraw kilkoma gałązkami rozmarynu.
  • Możesz też posypać je kilkoma plasterkami czosnku.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKulinarne wpadki
Następny artykułCiasto kluskowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here