Posiłki jednogarnkowe, zupy regeneracyjne, potrawy jednodaniowe — to wszystko te same dania o różnych nazwach. Chodzi o to, aby w jednym garnku ugotować cały pożywny i pełnowartościowy posiłek.
Na ogół za dania jednogarnkowe uważa się zupy, ale mogą to być równie dobrze drugie dania, np. takie jak włoska pizza, rosyjskie i polskie kulebiaki, gorące budynie i najrozmaitsze zapiekanki.
W skład takiej jednogarnkowej potrawy, aby była pełnowartościowa, powinno wchodzić: coś białkowego (troszkę mięsa, ryby lub jaja, ser czy mleko), coś węglowodanowego (ziemniaki, kluski, makaron, kasze, ryż), coś tłustego (skwarki, tłuszcz z mięsa, boczek, masło lub margaryna, śmietana, olej) i coś z białkiem roślinnym (fasola, groch, soczewica, soja lub bób), szczególnie gdy jest bardzo mało mięsa lub innych źródeł białka zwierzęcego. Ponadto — dużo rozmaitych jarzyn, zielenin itp.