Opiekacze do kanapek to świetny sposób na szybką przekąskę lub niewielki obiad (można je kupić w supermarketach i sklepach z AGD nawet za mniej niż 50 zł). Nowoczesne modele opiekaczy mają płaskie, a nie karbowane płyty grzewcze, więc przyrządzone w nich kanapki nie przypominają nadziewanych poduszeczek. Możesz teraz samodzielnie przygotowywać prawdziwe panini, ciabatty lub puszyste kanapki z pełnoziarnistego chleba, takie same, jak podawane w modnych kawiarniach. Wybierz rodzaj pieczywa i nadzienie, i po prostu opuść pokrywę. Posiłek będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Przygotuj:
- 2 grube kromki pieczywa – może to być chleb zformy,pieczywo tostowe, bułka, panini, ciabatta itd. (zewnętrznej strony kanapek nie smaruje się masłem, a wewnętrzną tylko jeśli chcesz),
- wybrane przez ciebie nadzienie,
- sól i pieprz do smaku.
Wypróbuj jedną z poniższych propozycji nadzienia:
- Posmaruj wewnętrzną stronę kanapki chutneyem z mango albo sosem barbecue. Na jednej kromce ułóż pokrojoną w kostkę szynkę i kilka plasterków sera brie.
Przykryj drugą kromką i zapiecz. - Zmieszaj drobno pokrojone gotowane mięso z kurczaka z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu, rozsmaruj na jednej kromce, przykryj drugą i zapiecz.
- Chleb obłóż pomidorami i serem mozzarella.
- Kanapkę wypełnij szynką parmeńską i pomidorami.
- Spróbuj kanapkowej wersji swojej ulubionej pizzy. Obłóż włoskie pieczywo nadzieniem, które szczególne lubisz. Aby zyskać na czasie, kup ser krojony w plasterki.
Aby z kanapki powstał obiad z prawdziwego zdarzenia, podaj do niej sałatkę z mieszanych warzyw, przyprawioną sosem.
Dla odmiany wypróbuj nowe odmiany chleba – chleb z orzechami włoskimi, cebulą,
suszonymi pomidorami lub oliwkami. Smakują przepysznie.