Zamrażarka jest twoim ważnym sojusznikiem, wykorzystaj ją więc maksymalnie. Planuj posiłki z wyprzedzeniem, gotuj większe ilości potraw, rób zapasy owoców i warzyw, kiedy jest na nie sezon, a resztki jedzenia zamrażaj do wykorzystania innego dnia.
Dobrze zaopatrzona zamrażarka umożliwi ci szybkie przygotowanie posiłku dla rodziny lub niespodziewanych gości.
Podstawą jest dobra organizacja pracy. Jeśli przyrządzasz potrawę, która nadaje się do mrożenia, ugotuj podwójną porcję i połowę zamroź na później. Wtedy wystarczy jedynie ugotować świeże warzywa albo przygotować sałatkę. W wolnym czasie upiecz na zapas ciasto, przygotuj domowy sos do makaronu, albo przyszykuj kilka spodów do pizzy.
Mroź filety z kurczaka, kotlety, kiełbaski i rybę, które wystarczy wieczorem wyjąć do rozmrożenia na następny dzień. Mrożony groszek, kukurydza, oraz podsmażona cebulka zawsze się przydadzą, zwłaszcza do przygotowywania pikantnych dań, pozwolą także oszczędzić czas.
Temperatura zamrażarki
Temperatura, w której przechowuje się w zamrażarce żywność, to -18°C, a podczas korzystania z funkcji szybkiego zamrażania temperatura spada do -24°C. Jest to optymalna temperatura zamrażania świeżej żywności, umożliwiająca jak najlepsze zachowanie wartości odżywczych.
W komorze zamrażarki należy utrzymywać właściwą temperaturę, by nie wzrosły koszty jej użytkowania. Każdy stopień poniżej -18°C zwiększa zużycie energii o niebagatelne 5 procent. Warto trzymać w zamrażarce specjalny termometr, dzięki któremu będziesz mogła od czasu do czasu sprawdzić panującą w niej temperaturę i w razie konieczności przestawić termostat.
Zamrażarka działa najefektywniej i zużywa najmniej energii całkowicie zapełniona. Jeśli masz w zamrażarce wolne miejsce, włóż do niej pieczywo, mrożony groszek czy kostki lodu, albo po prostu napełnij plastikowe butelki wodą do 3/4 objętości i zamroź je. Ten zabieg ograniczy wahania temperatury i zapobiegnie nagłemu jej wzrostowi podczas otwierania drzwi zamrażarki.
Pomysły na zapełnienie zamrażarki
- Wykorzystaj letnią obfitość owoców jagodowych. Wspaniale jest dodać zimą do płatków śniadaniowych maliny, jeżyny i jagody, oraz wykorzystywać je do przygotowania przepysznych deserów. Zamroź je luźno ułożone na tacach, a później zapakuj w plastikowe torebki. Możesz też włożyć pojedyncze owoce do pojemników na kostki lodu. Po zamrożeniu dodawaj je do koktajli dla dorosłych lub wrzucaj do szklanek z wodą, żeby zachęcić dzieci do picia wody zamiast napojów gazowanych.
- Plasterki cytryny zamrożone w kostkach lodu to świetny pomysł, który pomoże ci wybrnąć z niewygodnych sytuacji. Której z nas nie przypomniało się, że w domu nie ma cytryn, dosłownie na chwile przed przybyciem gości? Dzięki mojemu pomysłowi będziesz miała pod ręką lód i cytrynę zarazem.
- Jeśli pomarańcze nie znajdują amatorów, wyciśnij z nich sok i zamroź go w papierowych kubeczkach. Przed snem wyjmij kubeczek z zamrażarki, wstaw do lodówki, a rano będzie na ciebie czekać szklanka orzeźwiającego soku na dobry początek dnia.
- Nadwyżki jabłek, śliwek lub gruszek uduś na małym ogniu z niewielką ilością wody i cukru, jeśli jest konieczny. Przełóż do sztywnych pojemniczków i używaj jako dodatek do płatków śniadaniowych, ciast z kruszonką oraz sosów. Pojemniki powinny być małe, żebyś nie musiała odłupywać kawałków z większej bryły, kiedy potrzebujesz tylko niewielkiej ilości.
- Włóż całe gałązki bardziej wytrzymałych ziół, takich jak rozmaryn, natka pietruszki, mięta i szałwia, do małych woreczków. W razie potrzeby, podczas gotowania zupy, potrawki czy gulaszu, wystarczy wyjąć zioła z zamrażarki i wkruszyć do garnka – nawet nie trzeba ich siekać. Bazylię, miętę czy pietruszkę można też posiekać i zamrozić z wodą w pojemniczkach na lód. Takie ziołowe kostki dorzuca się do potrawy podczas gotowania.
- Resztki wina (czerwonego i białego) można zamrozić w plastikowych
kubeczkach albo w pojemnikach na lód, a następnie przełożyć do woreczków na mrożonki. Świetnie nadają się do duszonych potraw, ponieważ nie musisz specjalnie otwierać nowej butelki wina, by doprawić nim danie. - Zrób dla dzieci mrożone sorbery owocowe w papierowych kubeczkach albo specjalnych foremkach. Patyczki do lodów kupisz w supermarkecie.
- Błyskawiczne tosty! Trzymaj w zamrażarce krojony chleb tostowy, na wypadek gdy zabraknie pieczywa na śniadanie. Wiele tosterów ma specjalny program do przygotowywania zamrożonego chleba. Złociste tosty będą gotowe w mgnieniu oka.
- Przyrządź duże ilości ulubionego sosu pomidorowego i zamroź w porcjach na jeden posiłek. Podasz go do makaronu, urozmaicając podczas podgrzewania dodatkami: pieczarkami, szparagami, cukinią, brokułami lub oliwkami.
- Zrób więcej sosu curry i wykorzystuj go do przyrządzania curry z mięsa, drobiu lub ryb, podawanych z ryżem.
- Przygotuj gotowe nadzienie do ciast i zapiekanek z owocami. Podduś owoce z cukrem, przełóż do żaroodpornego naczynia i zamroź. Wyjmij z naczynia, przełóż do torebki i włóż do zamrażarki. Kiedy najdzie cię ochota na ciasto lub zapiekankę, wystarczy włożyć nadzienie z powrotem do naczynia żaroodpornego, rozmrozić i przykryć ciastem francuskim albo biszkoptem, lub posypać kruszonką.
- Zamroź w plastikowych woreczkach obrane ze skórki i pokrojone pomidory – świetnie nadają się do duszonych potraw.
Pakowanie i opisywanie mrożonek
Żywność przechowywana w zamrażarce powinna być ułożona w przemyślany sposób, a na pojemnikach musi być informacja na temat ich zawartości. Dzięki temu nie przytrafi ci się niespodziewane odkrycie w zakamarkach zamrażarki jedzenia o nieznanym pochodzeniu.
Paczkowane mięso, drób i ryby należy wyjąć z opakowań, w których były kupione, przełożyć do świeżych woreczków, opisać i zamrozić.
Kiedy mrozisz gotowe albo domowe kotlety mielone, przełóż je krążkami pergaminu lub papieru do pieczenia i ułóż w stosiki, zanim włożysz je do woreczka na mrożonki. Dzięki temu łatwo je oddzielisz.
Biszkopty dekorowane kremem maślanym bardzo dobrze nadają się do mrożenia. Zamroź ciasto luzem na tacy, a następnie zawiń, by nie uszkodzić wierzchu. Jeśli pokroisz je na porcje przed zamrożeniem, będziesz mogła w razie potrzeby wyjąć jeden plasterek.
Czas przechowywania mrożonek
Zamrożenie potrawy nie oznacza, że można ją przechowywać bez końca. Czas trwałości mrożonej żywności zależy od wydajności zamrażarki, oznaczonej gwiazdkami. Im więcej gwiazdek ma twoja zamrażarka, tym dłuższą trwałość będą miały przechowywane w niej produkty.
Produkty, które nie nadają się do mrożenia
Większość produktów spożywczych nadaje się do mrożenia, ale jest kilka, które źle znoszą ten proces. Oto niektóre:
Rzodkiewki, sałata, ogórki – zawierają dużo wody, przez co po rozmrożeniu stają się papkowate.
Truskawki- po rozmrożeniu się rozpadają. Jeśli już je zamrażać, to w postaci sosów lub puree, albo wymieszać z innymi owocami używanymi do ciast i zapiekanek.
Gotowane jajka stają się gumowate, więc potrawy je zawierające nie nadają się do mrożenia, chyba że jajko posiekasz naprawdę bardzo drobno. Natomiast surowe żółtko i białko można zamrozić, ale oddzielnie. Jeśli więc pozostaną ci z pieczenia żółtka lub białka, przelej je do pojemników na lód i zamroź na później.
Kiedy zamrażasz zupy, bulion albo inne płyny, nie wypełniaj pojemnika aż po brzeg, ponieważ podczas mrożenia jego objętość się zwiększa. W przypadku pojemnika o pojemności około pół litra, zostaw wolne około 2,5 cm. Jeśli o tym zapomnisz, zamarzający płyn uniesie pokrywkę pojemnika i trzeba będzie czyścić zamrażarkę.