Ziemniaki są tanie, niskokaloryczne, oraz są doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu regulują trawienie. Ziemniaki zawierają mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i potasu. Obfitują w witaminy A, C, D, K, E, PP, B1, B2, B6. Są dobrym warzywem do jadłospisu, ale nie tylko bo oprócz tego mają niebianskie właściwości lecznicze. Leczą rany, oparzenia, hemoroidy, łuszczyce, wysypki, egzemy, wrzody żołądka, itd. Posiadają właściwości przeciwzapalne.
Przechowywanie ziemniaków
Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, a przede wszystkim ciemnym miejscu. Pod wpływem światła bulwy zielenieją i wytwarzają
solaninę, która jest szkodliwa dla zdrowia. Przy obieraniu ziemniaków zawsze starannie wycinaj wszystkie zielone plamki.
Trujące kiełki
Dłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki, w których znajdują się trujące substancje. Pamiętaj, żeby podczas obierania
starannie wycinać wszystkie kiełki.
Sól do ziemniaków w mundurkach
Łupina ziemniaka nie pęka podczas gotowania, jeśli trochę osolisz wodę.
Stare i młode ziemniaki
Stare i młode ziemniaki różnią się zawartością skrobi, dlatego należy się z nimi różnie obchodzić. Stare ziemniaki powinno się wkładać od razu do
zimnej wody, młode natomiast wkłada się do wrzątku.
Miękkie równocześnie
Aby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie, przed gotowaniem trzeba ponakłuwać większe bulwy drutem albo szpikulcem do
szaszłyków.
Nie wykipią
Aby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków, trzeba dodać do niej trochę tłuszczu.
Obieranie ziemniaków
Ziemniaki gotowane w mundurkach łatwiej dadzą się obrać, jeśli natychmiast po gotowaniu przelejesz je zimną wodą. Młode ziemniaki, które
mają jeszcze cienką, łatwo odchodzącą skórkę, bez trudu obierzesz, trąc je czystym druciakiem.
Chrupiące pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki będą wyjątkowo chrupiące, jeśli przed położeniem na gorącym tłuszczu oprószysz zimne plasterki mąką.
Puree zagęszcza
Jeśli zdarzyło ci się zrobić zbyt rzadką zapiekankę albo wodniste jarzyny, dodaj do nich trochę gotowanego puree ziemniaczanego, a potrawy
nabiorą właściwej konsystencji.
Ziemniaki w folii
Ziemniaki w folii aluminiowej nie popękają podczas pieczenia, jeśli przed zawinięciem w folię nakłujesz każdą bulwę widelcem.
Ziemniaki z rusztu
Przed pieczeniem ziemniaków dobrze jest trochę pogotować większe bulwy, a dopiero potem owinąć w folię i ułożyć na ruszcie. W ten sposób szybciej
będą miękkie.
Ziemniaki w kuchni mikrofalowej
Jeśli będziesz odgrzewać ziemniaki w kuchence mikrofalowej, powinnaś je przedtem zwilżyć wodą, a wtedy ich skórka nie wyschnie tak bardzo.
Stare ziemniaki
Poprawisz smak starych ziemniaków, jeśli podczas gotowania wsypiesz do wody trochę cukru albo wlejesz odrobinę mleka.
Marchew do placków ziemniaczanych
Ciasto na placki ziemniaczane nie będzie ciemnieć, jeśli dodasz do masy jedną utartą marchew. Jeśli natomiast dodasz do ciasta odrobinę proszku do
pieczenia i zostawisz na chwilę żeby spulchnić masę, placki będą łatwiej strawne.
Bez przyklejenia
Jeśli przed użyciem solidnie natrzesz patelnię solą, potrawy, np. placki ziemniaczane albo jaja sadzone, nie będą przywierać do dna naczynia.
Odgrzewane frytki
Frytek nie należy odgrzewać w tłuszczu. Najlepiej wrzucić je do sita i umieścić nad parującym garnkiem. Dzięki temu nie stwardnieją za bardzo.
Chrupiące chipsy
Chipsy ziemniaczane albo kukurydziane znów będą chrupiące, jeśli wrzucisz je na blachę piekarnika i chwilę
podgrzejesz. To samo możesz zrobić ze
słonymi paluszkami i wszelkimi chrupkami, jeśli za bardzo zmiękły.