Estragon

0
1532

Roślina wieloletnia, uprawiana w ogrodach, jak również na balkonach i w doniczkach. Obecnie używa się świeżych listków, które mogą być zrywane przez cały rok, a następnie drobno posiekane i dodane do zielonych sałat oraz surówek z pomidorów i ogórków. Jest to również doskonały dodatek do twarogu oraz pierożków z białego sera pod warunkiem, że nie podaje się ich na słodko. Bardzo smaczne są jaja na twardo posypane posiekanym estragonem.

 

Podstawowym jednak warunkiem stosowania przyprawy jest używanie jej na surowo lub do potraw, które gotuje się lub smaży bardzo krótko; w innym przypadku estragon traci cały swój delikatny aromat. Dlatego też rzadziej używa się go po ususzeniu. Występuje w tej postaci jako składnik niektórych kompozycji ziołowych, np. przyprawy do ryb, przyprawy do drobiu, dziczyzny, baraniny i pikantnych sosów. W USA używa się estragonu także do omletów i sałatek owocowych na słodko.
W Polsce najczęściej aromatyzuje się estragonem ocet lub zalewy przy peklowaniu mięsa i kwaszeniu ogórków. W bardzo prosty sposób można przyrządzić aromatyczną przyprawę do sałatek; wystarczy włożyć gałązkę świeżego estragonu do bufólki octu i zamknąć szczelnie, a po kilku dobach będzie gotowa do użytku.
Estragon działa lekko pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza trawienie. Według ludowych gawęd litewskich potrawy przyprawione estragonem miały przyspieszać zaręczyny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here