Pragniesz, aby podczas świąt stół wyglądał zachwycająco, a to wcale nie musi kosztować fortuny. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni.
Element dekoracyjny stojący pośrodku stołu skupia na sobie wzrok i uwagę biesiadników. Wcale nie musi to być droga ozdoba – wystarczy kilka gałęzi jodły lub świerku atrakcyjnie ułożonych wokół świecy lub misa z unoszącymi się na wodzie świeczkami.
- Do szklanego naczynia w kształcie kuli włóż bombki choinkowe, pasujące kolorystycznie do dekoracji stołu. Utnij siedem kawałków wstążki i przyklej je taśmą klejącą do dna naczynia. Końce wstążki powinny się „wylewać” z naczynia na stół. Włóż do środka bombki.
- Jeśli nakrywasz stół białym obrusem i białą zastawą, możesz go udekorować w tonacji srebra i mroźnego błękitu. Pośrodku stołu – w grupie lub w rzędzie przez całą jego długość – ustaw maleńkie kryształowe świeczniki ze świeczkami do podgrzewacza. Ze srebrnej usztywnianej wstążki zrób obrączki na serwetki i ozdób je stroikami z kryształowych paciorków.
- W dużym wazonie lub szklanej osłonce na świece ułóż kompozycje z pomarańczy, nasion gałki muszkatołowej, goździków, lasek cynamonu, cytryn i limonek. Takie kompozycje wyglądają naturalnie i zachwycająco.
- Ułóż piramidkę z wypolerowanych zielonych jabłek, ozdobioną kilkoma gałązkami ostrokrzewu.
- Nie zapomnij o czerwonych jabłuszkach Królewny Śnieżki, wypolerowanych i zachęcająco ułożonych.