Organizacja pracy w kuchni

0
1344

Kuchnię należy bez wątpienia sprzątać codziennie! Przede wszystkim praca w czystej i niezagraconej kuchni jest przyjemniejsza. Kuchnię łatwo zamienić w wysypisko butów, ubrań, zabawek, książek, bo każdy przez nią przechodzi. Nie pozwól aby tak się stało w Twojej kuchni! Poproś domowników o odnoszenie na miejsce swoich rzeczy, kiedy tylko zauważymy w kuchni coś, co nie powinno sie tam znajdować. Wszystkie używane w kuchni przedmioty powinny leżeć w wygodnym miejscu i trafiać tam zaraz po zakończeniu gotowania. Nie ma nic gorszego od odgruzowania przez 10 min kawałka blatu, by pokroić np pomidora.

Codziennie:

  • Przetrzyj wszytskie powierzchnie blatów przed gotowaniem i po jego skończeniu.
  • Uprzątnij kuchnię i odstaw wszystkie rzeczy na swoje miejsce.
  • Wyczyść zlew gorącą wodą i proszkiem do czysczenia lub środkiem antybakteryjnym.
  • Jeśli wyrobisz w sobie nawyk przecierania urządzeń kuchennych po każdym użyciu, nie tylko przeszkodzisz rozmnażaniu się bakterii ale również przedłużysz żywotność sprzętów kuchennych.

Dwa razy w tygodniu:

  • Zamieć lub odkurz podłogę.
  • Umyj podłogę mopem maczanym w wodzie z octem.
  • Usuń z lodówki resztki jedzenia, zwłaszcza te przeterminowane.

Raz w tygodniu:

  • Umyj lodówkę wodą z octem, wypłucz i wytrzyj do sucha.
  • Umyj kuchenkę.
  • Do otworu zlewu wsyp kreta i zalej sporą ilością wrzątku. Usuniesz przykre zapachy i oczyścisz rury z tłustych osadów.
  • Umyj i zdezynfekuj kosz na śmieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here